Joogan eri tyylisuunnat Joogasta

Joogaa ilmassa ja vedessä

Monipuolinen jooga on laajentunut koko maailmassa suosituksi lajiksi. Joogaa harrastettiin aluksi isossa tilassa lattialla, mutta vuosikymmenien mittaan lajista on kehitetty monenlaisia muunnelmia. Erilaisista joogamuodoista voit lukea toisaalla tällä sivustolla. Tässä artikkelissa keskitymme uudempiin muunnelmiin, ilmajoogaan ja vesijoogaan. Näissä muodoissa on mahdollisuutta tehdä jooga-asentoja kolmiulotteisesti, kun lattialla harjoitteet ovat väkisinkin kaksiulotteisia.

Sekä ilma- että vesijooga ovat suhteellisen uusia liikuntamuotoja. Ilmajoogaa on harrastettu Suomessa parin vuoden ajan. Ilmajoogassa tehdään joogaliikkeitä katossa roikkuvan kankaan varassa. Lajissa yhdistyvät ilma-akrobatia ja jooga. Vesijoogaa tehdään tietenkin vedessä, ja painottomuuden tunne tekee harjoituksesta kiinnostavan kokemuksen. On myös mahdollista viedä harjoitus kirjaimellisesti pintaa syvemmälle ja suorittaa harjoitteet veden alla.

Mitä hyötyä on ilmajoogasta

Ensimmäiset ilmajoogan oppitunnit kehiteltiin USA:ssa noin kymmenen vuotta sitten. Täysin uusi asia ei kuitenkaan ole kyseessä, sillä edistyneet joogit ovat jo aiemmin käyttäneet monenlaisia remmejä ja köysiä apuna joogaharjoitteissa. Ilmajooga on uudentyyppinen, myös vasta-alkajille soveltuva joogaharjoitus, jossa tukena käytetään katosta roikkuvaa silkkiliinaa. Ilmajooga voimistaa tehokkaasti keskivartalon lihaksia sekä kehonhallintaa ja parantaa venyvyyttä.

Ilmajooga avaa selän ja hartiaseudun lihasjäykkyyttä. Osa harjoituksista tehdään perinteiseen tapaan lattialla, jotkut osittain liinassa ja muutamia kokonaan leijuen. Liinan avulla saadaan kehon painoa jaettua sekä ohjattua painovoima haluttuun kehon osaan. Monet ilmajooga-asennoista on suunniteltu avaamaan hengitystä, liinan hieroessa esimerkiksi kylkiluita. Liinan avulla pystyy saavuttamaan haastavatkin liikkeet, jotka eivät ilman tukea onnistuisi.

Missä ilmajoogaa voi harrastaa

Mahdollisuus ilmajoogaan löytyy paitsi Helsingistä, myös ainakin Vantaalta, Turusta ja Tampereelta. Monissa paikoissa tarjotaan kokeilutunteja ja tarjous kannattaa hyödyntää, koska ilmassa roikkuminen ei ole kaikille sopiva harjoite. Suurimmat haasteet tässä lajissa eivät tule liikkeistä, vaan itsensä voittamisesta sen suhteen, että tunnilla roikutaan ilmassa ja monet liikkeistä tehdään pää alaspäin.

Kenelle ilmajooga sopii

Kuten matolla suoritettavassa joogassa, myös ilmajoogassa on olennaista keskivartalon hallinta sekä kehon koordinaatio. Lajiin kuuluu erilaisia kehoa aktivoivia harjoituksia, keskittyen liikkuvuuteen, voimaan ja tasapainoon. Kaiken kaikkiaan kyseessä on joogan tavoin mukavan rauhallisesti toteutettava laji, jossa on tarkoituksena opetella kuuntelemaan harrastajan oman kehon tuntemuksia ja tekemään liikkeet itselle sopivaan tahtiin.

Periaatteessa ilmajooga lajina sopii kaiken tasoisille harrastajille, mutta erilaiset nikamavaivat saattavat asettaa haasteita roikkuen tehtävien liikkeiden suorittamiseen. Toisaalta, monet selkäpotilaat ovat kertoneet saavansa ilmajoogasta apua kipuihin. Alkuun ilmassa roikkuminen saattaa tuntua jopa pelottavalta, mutta harjoituksen toteuttaminen helpottuu harrastajan oppiessa luottamaan siihen, että kangas pitää joogaajan ilmassa eikä vaaraa putoamisesta ole.

Miksi vesijoogaa

Vesijooga puolestaan tarjoaa uniikin kokemuksen kokeneellekin joogaajalle. Vesi sekä helpottaa että laajentaa liikeratoja, antaen kuitenkin sopivasti haastetta liikkeisiin. Vesijoogan tasapainottavasta vaikutuksesta hengitykseen, mieleen ja tunnetiloihin syntyy meditatiivinen kokemus. Joogalle ominaiset hiljentyminen ja rentoutuminen syvenevät veden syleilyssä. Vesijooga on kaikille sopiva laji. Vesijoogaa on Suomessa tarjolla muutamissa uimahalleissa, mutta vain harvoissa yksityisissä joogastudioissa.

Kokonaan veden alla tapahtuvaa joogaa on toistaiseksi turha hakea Suomesta. Vedenalainen jooga lämpimässä meressä antaa kohtuun palaamisen tunteen. Balilta, Indonesiasta, löytää aivan uudenlaisia sukelluselämyksiä. Zen harmony Diving on hyvinvointiin ja mielenrauhaan panostava lomakohde, jossa pääsee joogaamaan veden alla. Sukellusjoogassa käytetään erityisvalmisteisia sukellusmaskeja, joissa pystyy hengittämään suun ja nenän kautta.

Mihin vesijoogan vaikutus perustuu

Vesijoogan syvälle ulottuva vaikutus perustuu veden merkitykseen ihmiselämälle. Ihmisen elämä alkaa kohdun suojaisassa lapsivedessä, ja siellä syntyvät ensimmäiset kokemukset vedestä. Vesijooga tarjoaa moniulotteisia, miellyttäviä hetkiä; vedessä kelluminen helpottaa aistien kääntymistä sisäänpäin sekä luonnollisen hengityksen syvällisempää kokemista ulkoisen tilan sulkeutuessa aisteilta. Tämä avaa mieltä rentoutumiselle, rauhoittumiselle, hiljentymiselle ja tarjoaa mahdollisuuden itsensä syvällisempään kohtaamiseen.

Veden kosketus ihmisen laajimpaan tuntoaistiin eli ihoon on hellävarainen ja kokonaisvaltainen. Ihon kyky herkkiin aistimuksiin luo vaikuttavan ulottuvuuden vesijoogaharjoitukseen. Monesti vesi liitetään myös tunnemaailmaan sekä kykyyn tiedostaa tunteita ja ilmaista niitä. Vedessä yhdistyvät keveys ja voima lempeään kosketukseen keholla, ja ne yhdessä tuottavat rikkaan kokemuksen. Pinnan alla aistii veden kosketuksen lempeänä hierontana iholla.

Vesijoogan liikkeet

Liikkumisen ilo syntyy jo sangen yksinkertaisissa liikkeissä. Vesijooga hyödyntää veden kannattelevaa olemusta. Vesi antaa toisaalta vastusta mutta myös helpotusta tasapainoa tarvitseviin liikkeisiin. Joogaaminen vedessä saa ylävartalon keveäksi, samalla kun altaan pohjaa vasten haetaan tukea. Noste mahdollistaa vesijoogassa paitsi altaan pohjan hyödyntämisen, myös altaan seinien käytön lattiana ja näin lisää käytettävissä olevien alustakontaktien määrää.

Veden noste ja pyörteily saavat aikaan perusharjoitukseen verrattuna poikkeavaa aktiivisuutta keskivartaloon, sillä paikalla pysyäkseen vartalon syvät tukilihakset on pidettävä jännitettyinä. Huonon tasapainon omaavalle, aloittelevalle joogille lajiin tutustuminen vedessä on hyödyllistä. Myös lantion keskiasennon hallitseminen saattaa onnistua toisilta pinnan alla helpommin kuin perusliikkeenä, sillä vedessä lantion asentoa säätelevät vain kehon rakenteet ja lihaskireydet.

Yhteenveto

Sekä ilma- että vesijooga ovat lajeina suurelle yleisölle uudehkoja, vaikka edistyneet joogit ovat tehneet harjoitteita näissä elementeissä jo paljon aiemmin. Uudet variaatiot ovat kiinnostavia ja tarjoavat vaihtoehtoa perusjoogalle, vaikka asanat ja taivutukset ovatkin periaatteessa samoja kuin tavanomaisella alustalla tehtävät liikkeet. Molempia lajeja kannattaa ehdottomasti kokeilla tilaisuuden tullen, sillä jooga on lempeä mutta tehokas laji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *