Joogan eri tyylisuunnat

Joogan eri tyylisuunnat

Joogasta on viime vuosikymmeninä tullut äärimmäisen suosittu laji. Kuntosalit tarjoavat joogatunteja, kesällä puistot täyttyvät puistojoogaajista ja varakkaammat lähtevät pidemmäksi aikaa ulkomaille joogaretriitteihin. Mutta jooga ei ole vain yksi laji, sillä joogan eri tyylisuuntia löytyy kymmeniä. Vaikka joogatunti olisikin nimetty vaan ‘joogaksi’, ei pelkkää joogaa ole olemassakaan, vaan kyseessä on aina joku eri tyylisuunnista.

Jos olet kiinnostunut joogan aloittamisesta, on siis oleellisen tärkeää tutustua eri tyylisuuntiin ja löytää niistä se, joka sopii itselle niin kuntotason, kuin sen taustalla olevan filosofian puolesta. Osa joogan tyylisuunnista ovat nimittäin hyvinkin henkisiä tai jopa uskonnollisia, ja osa taas niin rankkoja, että ne sopivat vain erittäin hyväkuntoisille.

Miten joogan eri tyylisuunnat eroavat toisistaan?

Joogan historia yltää tuhansien vuosien taakse. Jooga on kotoisin Intiasta, ja sen juuret ovat voimakkaasti sidoksissa hindulaisuuteen, buddhalaisuuteen, sekä Intian perinteisiin uskomuksiin mielen ja ruumiin hoitamisesta. Intiassa syntyi lukuisia eri joogan tyylisuuntia eri aikakausina. Sittemmin jooga levisi länsimaihin, joissa se edelleen muotoutui ja kehittyi. Monet lännessä suositut tyylisuunnat kuuluvatkin jälkimmäiseen joukkoon.

Harrastajan kannalta hyvin oleellinen ero on eri tyylien fyysisyys. Monet tyylit ovat fyysisesti kevyitä, ja niissä korostetaan hengitysharjoitusten, meditoinnin ja kenties muiden henkisten harjoitusten merkitystä. Toiset tyylit taas edellyttävät erittäin hyvää kuntoa. Osassa tyyleistä on hyvin voimakas uskonnollinen painotus, joten niitä ei voi suositella henkilöille, jotka suhtautuvat uskontoihin skeptisesti.

Länsimainen lähestymistapa joogaan

Länsimaissa joogaa pidetään usein hyvänä, kevyenä liikuntamuotona, joka lisää vetreyttä ja parantaa ryhtiä sekä kehon syviä lihaksia. Jooga on ensisijaisesti tapa liikkua, ja sen henkinen, filosofinen tai uskonnollinen puoli joko minimoidaan tai jätetään kokonaan pois. On normaalia, että tunneilla soi taustamusiikki ja uusia, erikoisia joogan muotoja syntyy jatkuvasti.

Perinteinen jooga

Intiassa joogaan kuului oleellisena osana sen ajan hindulaiset opit sekä silloiset käsitykset ihmisen fysiologiasta, mielestä, ja niiden suhteesta. Fyysisten harjoitusten kautta pyrittiin kohti henkisiä ja jopa yliluonnollisia muutoksia. Pyhät miehet harjoittivat joogaa tarkoituksenaan korkeampi henkinen tila. Jooga oli siis paljon enemmän kuin pelkkä liikunnan muoto, eikä siihen kuuluvaa henkistä puolta voi erottaa fyysisistä harjoituksista.

Perinteisen joogan muotoja oli lukuisia, ja ne kaikki perustuivat erilaisiin uskonnollis-metafyysisiin teorioihin. Osassa joogaa harjoituksien lopullinen päämäärä oli valaistuminen, toisissa taas hengen tai sielun tuleminen osaksi jumalaa. Vastaavasti joogan määritelmät vaihtelevat eri uskonnollisten koulujen ja aikakausien mukaan. Ayurveda on Intian perinteinen uskomussysteemi ruumiin terveyden hoitamiseksi, johon myös jooga kuului oleellisena osana.

Hathajooga

Hathajooga on yksi yleisimpiä joogan muotoja länsimaissa, ja usein jos tunnin nimi on vain ‘jooga’, se on hathajoogaa. Hathajooga koostuu eri asanoista eli asennoista, joissa yleensä pysytään tietty aika hengitykseen keskittyen. Se on yleensä fyysisesti kevyttä, joten se sopii myös huonokuntoisille, iäkkäille, tai niille joilla on vammoja tai muita fyysisiä rajoitteita.

Miksi sitten harjoittaa hathajoogaa? Sen vaikutukset ruumiissa ovat ennen kaikkea liikkuvuutta ja venyvyyttä lisääviä. Jos kroppa on jumissa, hathajooga saa sen lempeästi avautumaan. Sen asanat ovat tyypillisesti melko yksinkertaisia joten niihin ei vaadita vuosien kokemusta. Lisäksi niiden vaativuustasoa voi nostaa oman kuntotason mukaan, joten tunneilla ei myöskään huippukuntoinen kyllästy.

Vinyasa ja Astanga

Vinyasajooga tai flow-jooga on hathajoogaa hieman vaativampi. Sen oleellinen osa on vinyasa, eli asanoiden sitominen yhteen tietyn liikesarjan kautta. Siten asanat yhdistyvät toisiinsa ja liike virtaa, mistä nimi ‘flow’. Koska liikkeet on sidottu toisiinsa, monet kokevat että on helpompaa keskittyä hengitykseen, koska asanoiden välillä ei ole jatkuvia taukoja kuten hathajoogassa.

Astangajooga on kaikkein fyysisin tyylisuunta, jonka harjoittajat ovat usein hyvin lihaksikkaita, mutta hoikkia. Astangajoogassa tehdään aina samat liikkeet samassa järjestyksessä, mikä sopii tietyille ihmistyypeille. Kun tyylissä kehittyy, samoista liikkeistä voi tehdä pidemmälle vietyjä variaatioita. Astangan harjoittajat ovat usein hyvin omistautuneita lajille, mikä on ymmärrettävää, koska siinä eteneminen vaatii säännöllistä harjoittelua.

Joogan uusia tuulia

Jooga on huippusuosittua, joten ei ihme että uusia joogan muotoja putkahtelee esille kuin sieniä sateella. Viimeisimpiä villityksiä on esimerkiksi metallijooga jossa taustamusiikkina soi metalli, ja jossa annetaan sisäisten aggressioiden ja negatiivisten tunteiden päästä ulos. Olutjoogassa saa juoda olutta joogatessa, ja pulloa käytetään keskittymisen apuvälineenä. Jos keskitys herpaantuu, pullo kaatuu tai olutta läikkyy.

SUP-joogassa yhdistyy kaksi muoti-ilmiötä: jooga, ja stand up paddle boarding eli suomeksi SUP-lautailu. SUP-lautailussa seisotaan suuren laudan päällä, ja liikutaan eteenpäin meloen. SUP-laudat ovat suhteellisen tukevia joten niiden päällä pystyy olemaan jooga-asennoissa, mutta silti laudan liike tuo lisähaastetta. Bonuksena on tietysti kaunis ympäristö merellä tai järvellä, mikä paitsi lisää nautintoa, saattaa myös auttaa keskittymään.

Mikä tyylisuunta on paras sinulle?

Kannattaa aina käydä kokeilemassa eri tyylisuuntia, usein muutamaankin otteeseen, koska ensimmäinen tunti saattaa olla vaativa kokemus. Usein myös opettaja on tyylisuuntaa tärkeämpi, sillä saman tyylisuunnan sisällä löytyy ankaraa ja hellää opettajaa. Samoin muulla ryhmällä on merkitystä, koska tietyissä kouluissa ilmapiiri saattaa olla hyvinkin kilpailuhenkinen tai esimerkiksi vaatteisiin ja ulkonäköön keskittynyt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *