Joogan eri tyylisuunnat Joogaretriitti Joogasta

Kotijooga – joogaa helposti

Haluatko rentouttavan, mutta tarvittaessa haastavan liikuntalajin, johon tarvitset vain mukavat vaatteet ja joogamaton? Onko sinulla rajoitetusti aikaa lähteä liikkumaan, vai onko kyse siitä, että vierastat ryhmäliikuntaa? Vai harrastatko jo lajia, jota varten sinun tulisi kehittää liikkuvuuttasi ilman ylimääräistä rahanmenoa? Sinulle on erinomaisia uutisia: kotonakin voi joogata! Jooga on nykyään niin suosittu rentoutus- ja liikuntamuoto, että jokaisen tarpeisiin voi soveltaa siitä kotona tehtävän version. Nettikin on pullollaan ilmaisia opiskelumateriaaleja ja valmiita joogaohjelmia. Lisäksi kotona joogaamiseen tarvitaan vain yksinkertaiset varusteet, joten ajanvietteenä se on niin duunarin, toimihenkilön kuin opiskelijankin ulottuvilla. Tässä artikkelissa käymme läpi kotijoogaan tarvittavat varusteet, sekä minkä tyyppinen jooga kotona sopisi sinun tarpeisiisi. Oletko valmis muuttumaan notkeammaksi ja rentoutuneemmaksi? Lue eteenpäin!

Kotijoogaan valmistautuminen

Yksinkertaisimmillaan tarvitset kotona joogaamiseen sopivat vaatteet, tukevan mutta joustavan alustan ja jonkinlaisen joogaohjelman. Joogaohjelma löytyy nopeasti YouTubesta tai Googlesta: joogaopettajat ympäri maailmaa jakavat netissä vinkkejä ja jopa kokonaisia joogavideoita, joista voit valita mieleisesi. Tietenkin voit tutustua myös jooga-aiheiseen kirjallisuuteen tai käydä kertaluonteisesti joogaopettajan luona laatimassa sopivan ohjelman kotona tehtäväksi. Valitse myös ennen aloittamista sopiva soppi kotisi lattialta joogaa varten. Tämän kohdan tulee olla ainakin muutaman neliömetrin kokoinen tila. Sen läheisyydessä ei saa olla mitään helposti särkyvää kukkaruukkua tai vastaavaa. Jooga-asanoihin mentäessä kun etenkin kankea aloittelija tekee ajoittain liikkeitä niin, ettei kaikkia kehon liikekaaria voi ennustaa. Oman mielenrauhasi vuoksi saatat myös haluta joogatilaksi huoneen, jossa ei parveile muita ihmisiä – etenkin jos olet kokeilemassa joogaa nimenomaan rentoutustarkoitukseen.

Alusta ja jooga-asu

Nivelet ja polvet kipeytyvät, jos joogaat paljaalla lattialla. Liian upottavalla matolla on puolestaan vaikea säilyttää joogan vaatimaa tasapainoa. Joogamattojen nimellä kulkevia muovista tai styroksista tehtyjä, rullattavia mattoja saa huokeaan hintaan joka urheiluliikkeestä. Jos kaapistasi löytyy retkeilyyn tarkoitettu makuualusta, et joudu edes ostamaan erillistä joogamattoa! Joogaan sopivia vaatteitakaan ei tarvitse välttämättä hankkia vain joogaamiseen. Huippuunsa brändättyjä treeniasuja toki löytyy tusinoittain, mutta kotijoogassa mukavat ja joustavat vaatteet ovat kaiken a ja o. Vaatteet eivät saa kiristää ja niissä pitää päästä liikkumaan vapaasti. Joogaa varten myydään erillisiä urheilurintaliivejä, mutta tulet todennäköisesti joogaamaan niin verkkaisessa tahdissa, ettet kaipaa niitä. Hyviä asuvaihtoehtoja kotijoogaan ovat esimerkiksi tavallinen t-paita ja verkkarit, tai sitten toppi ja venyvät treenitrikoot tai shortsit.

Hathajooga on rauhallista

Kun alat joogata kotona, on hathajooga usein hyvä ensikosketus tähän liikuntamuotoon. Alun alkaen on kaikesta ruumiillisesta joogaharjoittelusta käytetty nimitystä hathajooga. Nykyään sillä tarkoitetaan hidastempoista, hengityksen tahdissa tehtävää joogaa. Hathajoogassa on lihasvenyttelyn ohella henkinen ulottuvuus, sillä hengityksen ohjailu voi tuottaa parhaimmillaan meditatiivisia kokemuksia. Hathajooga aloitetaan perinteisesti seisoma-asennosta. Seisaaltaan tehdään erilaisia tervehdysasentoja, kuten aurinkotervehdys. Sitten seuraa asanoiden, eli erilaisten jooga-asentojen osuus. Hathajoogassa, jossa venyttely ja rentoutus yhdistetään, pyritään saattamaan ihminen levolliseen tilaan. Tällaiseen tasapainoon viittaa myös hathajoogan alkuperäinen, sanskritinkielinen nimi, jossa “ha” tarkoittaa aurinkoa ja “tha” kuuta. Parhaimmillaan hathajooga lisää notkeutta, poistaa stressiä, vähentää lihasjännityksiä ja luo mielenrauhaa. Hathajooga on myös ihanteellinen joogamuoto itsenäisesti harjoitettavaksi, sillä sitä voi soveltaa kaiken kuntoisille, eivätkä liikkeet ole liian monimutkaisia.

Yinjooga on henkistä

Jooga on lähtöisin Intiasta, mutta levisi muihin Aasian maihin jo kauan, ennen kuin länsimaalaiset tulivat tietoiseksi tästä liikunta- ja meditaatiomuodosta. Kiinassa on kehittynyt nimittäin yinjooga, joka keskittyy erityisesti mielen kehittämiseen selän ja lantion harjoitteiden ohella. Myös yinjoogasta löytyy paljon opetusvideoita verkossa, joita katselemalla ja kuuntelemalla luovit todennäköisesti hieman helpommin harjoitusten läpi kotisi lattialla. Yinjooga perustuu eri joogamuodoista kaikkein vähiten joogaajan omaan aktiiviseen lihastyöhön. Sen sijaan yinjoogassa viivytään asanoissa kauan, jopa 5 minuuttia liikettä kohti, ja aistitaan tietoisesti esimerkiksi painovoiman vaikutusta omaan kehoon. Koska yinjoogaan eivät kuulu ääriasennot tai kipu, on asanoihin keskittymisessä suuri rentoutumisen potentiaali. Yinjoogassa asanat keskittyvät pääasiassa alaselkään ja lantioon, koska näillä kehonalueilla olevan sidekudoksen kireyden katsotaan vaikuttavan vahvasti joogaajan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Astangajooga on lihaksia kuormittavaa

Jos haluat joogaharjoitteesi nimenomaan liikuntana, kannattaa kokeilla astangaharjoitteita. Astangajooga on reipaassa tahdissa tehtävä liikesarja, jossa lihakset venyvät tehokkaasti ja hikikin saattaa tulla. Astangajoogan yhteydessä käytetään termiä vinyāsa, jolla tarkoitetaan hengityksen ja liikkeen samanaikaista tekemistä. Astangajoogan erityispiirre on se, että siinä siirrytään suoraan liikkeestä toiseen. Välirentoutuksia ei siis puhtaassa astangajoogassa tehdä.

Kotiin sopivat joogarutiinit

Kun harkitset kotijoogaa, mieti tavoitteitasi. Hathajooga tekee hyvää kelle tahansa toimistotyöläiselle, mutta kärsitkö stressistä? Silloin yinjooga äänitemuodossa voi olla sopivin vaihtoehto. Jos taas harrastat jotain urheilulajia, jota varten haluat treenata kestävyyttä ja liikkuvuutta, voi astangajooga olla sinun juttusi. Joogamuotoja on monia muitakin, joten tutustu vaihtoehtoihin huolella.

Jos aiot tehdä kotijoogasta osan arkeasi, tulee sinun tehdä joogaamisesta itsellesi mahdollisimman helppoa. Jotkut joogaavat seitsemänä aamuna viikossa tervehtien aurinkoa, jotta saavat virtaa päivän haasteisiin. Toisille jooga on rentouttava rauhoittumisrutiini ennen nukkumaanmenoa. Jos olet mielestäsi kiireinen, joogaa viikonloppuisin. Jokaiseen elämään voi mahduttaa hieman kotijoogaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *