Laitteet

Millaiset varusteet tarvitset joogan harrastamiseen?

Intiasta lähtöisin oleva jooga on hyvin vanha laji, jota on harjoitettu luultavasti jo tuhansien vuosien ajan. Se on myös laji, joka sopii kaikille ja josta on hyötyä sekä keholle että mielelle. Jooga esimerkiksi kohottaa kuntoa, notkistaa kehoa, vähentää stressiä ja kohentaa mielialaa. Ohjattuja tunteja myös järjestetään lähestulkoon jokaisella paikkakunnalla, joten lajin pariin pääsee helposti. Myös aloitteleville joogaajille on tarjolla runsaasti alkeistunteja, joille voi ilmoittautua vaikka ei olisi aiempaa kokemusta, tai vaikka ei tietäisi lajista mitään. Harrastus ei myöskään vaadi useita erilaisia välineitä, vaan esimerkiksi jo rennoilla ja mukavilla vaatteilla ja hyvällä joogamatolla pääsee hyvin lajin alkuun.

Joogasta on olemassa useita erilaisia muotoja, joista voit myös lukea halutessasi tarkemmin erilaisia joogamuotoja käsittelevästä artikkelistamme. Välineiden tarve riippuukin juuri valitusta muodosta. Tarvikkeita on jonkin verran, mutta usein aloittelija ei tarvitse niistä monia aloittaakseen harrastamiseen. Joogavälineiden tarve riippuu kuitenkin monesta tekijästä ja niitä kannattaakin hankkia sitä mukaan kun niitä tarvitsee. Tässä artikkelissa kerromme joogaajan tarvitsemista välineistä ja niiden ostopaikoista.

Näillä välineillä pääset alkuun

Jooga ei ole välineurheilua ja lajin aloittaminen onnistuukin hyvin vähäisillä tarvikkeilla. Joogatunneille ei usein tarvitse ottaa mukaan muuta kuin rennot vaatteet, koska usein jopa joogamaton saa lainaan tunnin ajaksi. Tämä kuitenkin voi vaihdella joogasalin mukaan ja välineiden lainaamista kannattaakin tiedustella jo ennen tuntia. Joogasitpa kotona tai ohjatuilla tunneilla, niin usein jo pelkästään hyvä joogamatto ja rennot vaatteet, kuten esimerkiksi löysät verkkarihousut ja t-paita, riittävät. Joogamuodon ja asanoiden eli fyysisten harjoitteiden mukaan erilaisista apuvälineistä voi kuitenkin olla paljonkin hyötyä. Näiden apuvälineiden käyttöä voi opiskella ammattitaitoisen ohjaajan ohjaamilla tunneilla, jonka jälkeen erilaisia välineitä voi halutessaan ostaa myös kotona harjoittelua varten.

Miksi joogan apuvälineitä käytetään?

Joogassa on erilaisia apuvälineitä, jotka voivat auttaa tekemään jooga-asennot tehokkaammin ja turvallisemmin. Välineet voivat olla esimerkiksi tyynyjä, bolstereita, vöitä, vilttejä ja blokkeja. Joogan apuvälineissä on hienoa se, että ne mahdollistavat asentojen mukauttamisen jokaisen keholle sopivaksi helpottamalla asentoja. Apuvälineillä voidaan myös tuoda voimaa ja aktivointia lihaksiin. Erilaisilla välineillä on erilaiset tarkoituksensa ja niitä voidaan käyttää myös eri tavoin. Vaikka harrastaisit joogaa, sinun ei tarvitse ostaa kaikkia lajissa käytettäviä välineitä. Välineitä voi ostaa tarpeen ja mieltymystensä mukaan ja usein apuvälineet voidaan korvata esimerkiksi vöillä, tyynyillä ja kirjoilla, tai muilla kotoa löytyvillä välineillä. Usein joogasaleilta saa myös lainaan välineitä.

Erilaisia joogavälineitä

Joogassa blokit ovat erikokoisia tiilen muotoisia välineitä, jotka auttavat mukauttamaan asanoita jokaiselle sopivaksi tai esimerkiksi syventämään venytyksiä. Bolsterit puolestaan ovat putkityynyjä, joita voidaan käyttää liikkeen keventämiseen tai avustamiseen erilaisissa joogaliikkeissä. Bolsteri on myös erityisen käytännöllinen täydellisen rentoutuksen saavuttamiseksi tietyissä asennoissa. Vöitä ja remmejä sen sijaan voidaan käyttää ikään kuin käden jatkeena tai esimerkiksi parantamaan tekniikkaa. On myös muita erilaisia välineitä, kuten joogapyörä. Se on nimensä mukaisesti leveä pyörä, joka sopii tiettyihin asanoihin ja on kehonhuollon apuväline, joka toimii tukena erityisesti taaksetaivutuksissa. Ilmajoogaa varten taas voidaan hankkia ilmajoogakangas kiinnitystarvikkeineen. Tosin ilmajoogatunneilla ne ovat usein valmiina joogasalin puolesta, jolloin niitä ei tarvitse ostaa itse.

Mitä joogaajan on hyvä tietää?

Joogan harrastamiseen liittyy paljon muutakin kuin välineitä ja fyysisiä harjoitteita. Lajin harjoittaminen on monelle kehollista terapiaa ja rentoutumista. Sitä voidaan harjoittaa kuntoilun ja rentoutumisen lisäksi myös eettisenä elämäntapana tai hengellisenä kokemuksena. Joogassa pyritään myös saavuttamaan sisäinen rauha, joka saa joogaajan kokemaan autuuden ja yhtenäisyyden tunnetta. Tilan saavuttamiseksi voidaan tehdä fyysisten harjoitusten lisäksi hengitysharjoituksia, meditaatioita ja rentoutusharjoituksia joogaan sopivaa rentouttavaa musiikkia kuunnellen. Myös asiaan liittyviä kirjoituksia voidaan lukea. Toisin sanoen jooga ei ole pelkästään fyysisten harjoitusten suorittamista, vaan siinä keskitytään ihmisen kokonaisuuteen eli kehoon, mieleen ja sieluun. Jooga-sana onkin sanskriittia ja tarkoittaa yksilön ja kaikkeuden välistä yhteyttä.

Vinkkejä

On olemassa muitakin joogavälineitä edellä mainittujen lisäksi, mutta usein varsinkaan alkeisjooga ei vaadi monia välineitä. Jos haluaa ostaa itselleen lajiin tarvittavia välineitä, vaihtoehtoja on runsain mitoin. Erilaisia välineitä harrastamista varten voi tilata tai ostaa erityisesti joogatarvikkeita myyvistä nettikaupoista. Esimerkki tällaisesta nettikaupasta on Yogobe Store, joka myy joogatarvikkeita ja vaatteita. Kyseisestä nettikaupasta saa hankittua kaiken tarvittavan joogan harrastamista varten. Yogobe-sivustolla voi lisäksi myös osallistua erilaisille reaaliaikaisille joogatunneille netin välityksellä. Tämän lisäksi tavarataloista ja urheiluliikkeistä löytyy paljon joogaan sopivia välineitä ja vaatteita. Joogaopistot ja tietyt joogasalit myyvät myös joogavälineitä. Valinnanvaraa on siis runsaasti sekä tarvikkeissa itsessään että niiden ostopaikoissa.

Toivottavasti sinulle oli apua tästä joogavälineistä kertovasta artikkelistamme. Kannattaa tutustua myös sivustomme muihin jooga-aiheisiin artikkeleihin. Jos et ole joogannut aiemmin, suosittelemme lukemaan erityisesti erilaisia joogamuotoja ja joogaa liikuntamuotona käsittelevät artikkelit. Vielä lopuksi kannattaa muistaa, että joogan harrastaminen ei ole välineurheilua. Alkuun voi päästä jopa ilman välineitä ja välineitä voi aina ostaa sitä mukaan kun niille on tarvetta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *