Joogasta

Tervetuloa tutustumaan joogaan

Tervetuloa sivustollemme tutustumaan joogaan, jolla on pitkä historia. Joogan juuret ovat tuhansien vuosien päässä Intiassa, jossa siihen suhtaudutaan edelleen tärkeänä kansanperinteenä. Länteen jooga on levinnyt vasta 1900-luvulla. Tähän päivään mennessä joogasta on kehittynyt useita eri suuntauksia. Jooga ei ole pelkästään erilaisten fyysisten liikkeiden harjoittamista, vaan se on monipuolinen menetelmä, joka tähtää ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Keskeistä joogassa onkin hengitys sekä mielen ja kehon yhteistyö. Joogassa pyritään saamaan yhteys omaan itseen. Sana ”yoga” on sanskritin kieltä ja merkitsee yhteyttä. Joogan avulla voi tutustua omaan mieleensä ja kehoonsa ja sen myötä kehittää niitä. Joogassa pyritään tulemaan tietoiseksi juuri tästä hetkestä ilman arvostelua ja oman itsensä sekä omat tuntemuksensa hyväksyen. Lähde tutustumaan kanssamme joogan maailmaan artikkeliemme kautta.

Mitä sivustomme pitää sisällään?

Koska olet juuri nyt sivustollamme, olet varmasti kiinnostunut ikivanhasta menetelmästä nimeltä jooga. Olet tullut oikealle sivulle, mikäli haluat tutustua joogaan, sillä sivustomme sisältää monipuolisesti erilaisia joogaan liittyviä artikkeleita ja ohjeita. Kerromme hyödyllisiä perustietoja joogasta, mutta sen lisäksi voit tutustua myös esimerkiksi harvinaisempiin ilma- ja vesijoogaharjoituksiin sekä rentouttaviin joogaretriitteihin. Artikkelimme käsittelevät myös meditaatiota, joka kuuluu olennaisensa osana joogaan. Jos jooga on sinulle uusi asia, suosittelemme lukemaan loppuun tämän artikkelin, jossa kerromme sinulle hiukan joogan perusasioita. Jos jooga sen sijaan on jo sinulle tuttua, suosittelemme lämpimästi, että tutustut muihin sivustomme tarjoamiin monipuolisesti joogaa käsitteleviin artikkeleihimme. Jatka tämän artikkelin lukemista, niin viemme sinut joogan maailmaan ja kerromme, mitä jooga oikeastaan on ja mistä se on lähtöisin.

Mitä jooga on?

Jooga on menetelmä, joka yhdistää kehon, mielen ja hengityksen. Vaikka joogassa tehdään myös fyysisiä harjoituksia, siinä ei ole kysymys liikkeiden ”suorittamisesta”. Jooga-asanat eli fyysiset liikkeet tehdään sen sijaan lempeästi ja omaa kehoa kuunnellen. Joogaan liittyy myös paljon muitakin elementtejä kuin pelkät fyysiset harjoitukset. Muun muassa hengittämisellä on joogassa tärkeä merkitys. Joogatunneilla opetellaan hengittämään monella eri tavalla ja joogaliikkeet tehdään oman, luonnollisen hengityksen rytmissä. Hengityksen rauhoittuminen sekä tyynnyttää mieltä että tasapainottaa kehoa. Rentoutusharjoitukset kuuluvat myös joogaan ja niitä voidaan tehdä esimerkiksi rauhallisen ja joogaan sopivan musiikin soidessa taustalla. Joogasta on olemassa useita erilaisia muotoja, joista kerromme edempänä. Voit myös lukea sivustollamme eri joogan tapaisiin liikuntamuotoihin paneutuvan artikkelin tai vaikkapa joogasta meditaationa ja urheiluna kertovan artikkelimme.

Joogassa on monia suuntauksia

Kuten jo mainitsimme, joogasta on kehittynyt aikojen kuluessa useita erilaisia suuntauksia. Hathajooga on yksi tunnetuimmista joogamuodoista. Kaikki joogamuodot, joita harjoittaessa tehdään etupäässä erilaisia asentoja, ovat perustaltaan hathajoogaa. Sana “hatha” on sanskritia, jossa “ha” tarkoittaa aurinkoa ja “tha” kuuta. Hathajoogan ajatuksena on tasapainottaa nämä kaksi eri energiaa kehossamme ja löytää siten sisäinen rauha. Hathajoogan lisäksi joogatyylejä on lukuisia ja niitä kehittyy lisää säännöllisesti. On olemassa esimerkiksi perinteisiä ja moderneja muotoja, sekä lähestymistavan ja kohderyhmän mukaan nimettyjä muotoja. Keskeistä kaikissa joogamuodoissa on, että joogan harrastaja oppii tuntemaan itseään ja edistämään hyvinvointiaan. Erilaisista olemassa olevista joogamuodoista voit lukea halutessasi lisää muun muassa eri joogamuodoista kertovassa tekstissämme. Tutustu siis tarkemmin sivustomme artikkeleihin, niin saat tietää joogan eri puolista.

Lyhyesti joogan historiaa

Jooga on ikivanhaa intialaista perinnettä. Tuhansia vuosia vanhan joogan historia haarautuu moneen suuntaan. Aikojen kuluessa kehittyneestä joogasta tiedetään olevan mainintoja Veda-kirjoissa jo 1500-1200 eKr. Joogasta tiedetään olevan myös muita varhaisia, tämän jälkeen ilmestyneitä kirjoituksia. Joogan olennaisimman kirjan katsotaan kuitenkin olevan Joogasutra, joka ilmestyi noin 400 jKr. Joogasutra on Patanjalin kirjoittama ja keräämä ikivanhoista teksteistä, ja se muodostaa joogan oppimisen ja opettamisen filosofian perustekstin. Fyysisillä harjoituksilla eli asanoilla ei ollut noihin aikoihin vielä kovinkaan merkittävää osuutta joogaharjoituksissa, kun nykyään ne ovat olennainen osa useita joogasuuntauksia. Länteen jooga levisi 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa ja myös Suomeen jooga rantautui vasta noin 100 vuotta sitten. Joogamuotojen kirjo on kasvanut maassamme ja myös joogasta kiinnostuneiden ihmisten määrä on lisääntynyt.

Joogalla on lukuisia hyviä vaikutuksia

Jooga tunnetaan hyvinvointia lisäävänä harrastuksena. Joogalla on terveyttä edistäviä vaikutuksia niin mieleen kuin kehoonkin. Se esimerkiksi johdattaa kohti syvempää itsetuntemusta, tietoisempaa läsnäoloa ja mielenrauhaa. Joogalla on myös paljon fyysisiä hyötyjä. Se lisää muun muassa lisää kehon liikkuvuutta ja kohentaa kokonaisterveyttä. Jooga myös tukee kehon ja mielen tasapainoa.

Lopuksi

Nyt tiedät hieman joogasta ja sen historiasta, ja tiedät myös, mitä tämä joogasta kertova sivustomme pitää sisällään. Olitpa vasta ensi kertaa joogaan tutustuva tai jo pidempään joogaa harrastanut, sivustoltamme löytyy sinulle varmasti mielenkiintoista luettavaa. Sivustomme tarjoaa monipuolisesti erilaisia joogaa käsitteleviä juttuja ja neuvoja. Toivomme, että kiinnostuit tämän artikkelin luettuasi joogasta ja sivustomme aiheeseen liittyvistä monipuolisista artikkeleista. Jos olet uusi joogan harrastaja tai kiinnostunut aloittamaan joogan harrastamisen, suosittelemme aloittamaan artikkeleistamme “Onko jooga urheilua vai meditaatiota?” tai “Erilaiset joogamuodot”. Ota siis mukava asento ja tutustu hyvinvointia lisäävään joogaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *