Hyvinvointi Wim Hof Method

The Wim Hof Method

Wim Hof -metodiksi kutsuttu “The Wim Hof Method” on hollantilaisen, vuonna 1959 syntyneen miehen, Wim Hofin luoma liike, jos sitä nyt sellaiseksi voi kutsua. Metodia on vaikea yhdessä artikkelissa selittää, mutta jos se pitäisi nitoa muutamalla sanalla tai lauseella yhteen, se menisi jotenkin näin: Wim Hofin opettama tekniikka auttaa sinua hallitsemaan omaa mieltäsi sekä kehoasi paremmin kuin nykypäivän lääketiede edes pystyy selittämään. Kyseessä ei ole mikään käärmeöljyjä myyvä kauppias vaan itsensä moneen otteeseen todistanut vanha herrasmies, joka on sanalla sanoen hieman tärähtänyt. Hyvällä tavalla tietysti.

Seuraavassa artikkelissa kerrottavia asioita ei tulisi kokeilla ilman kunnollista harjoitusta tai valmistautumista. Tämän Wim Hof kertoo itsekin useaan otteeseen ja on erittäin tärkeää, että ymmärrät asian. Emme ole minkäänlaisessa vastuussa seuraavaksi esitettyjen tietojen oikeellisuudesta tai turvallisuudesta, mutta tulkitsemme Wim Hof -metodia parhaamme mukaan, mitään siihen lisäämättä, mitään pois jättämättä. 

Kaikki lähtee hengityksestä

Monen mielestä Wim Hof metodia kutsutaan eräänlaiseksi joogaksi tai meditaatioksi, mutta totuus on kuitenkin se, ettei kukaan oikein tiedä miksi sitä tulisi kutsua. Ehkä tästä johtuen nimikin on niin kovin yksinkertainen: Wim Hof Method.

Wim Hof itse opettaa Youtubessa useilla eri videoillaan esimerkiksi sitä, miten ihmiskeho pystyy venymään ääriolosuhteissa, kun sillä ei ole mitään muuta vaihtoehtoa. Tämä ei tarkoita tietenkään sitä, että sitä lähdetään rääkkäämään, vaan tietyillä, tarkkaan harkituilla harjoitteilla saatuja oppeja otetaan käytännössä käyttöön. Wim Hof -metodi auttaa käyttäjäänsä hengittämään siten, että kehon omat adrenaliinivarannot vapautuvat ja esimerkiksi kehon omat puolustusmekanismit aktivoituvat. Tiesitkö muuten, että lääketieteellisesti ei pitäisi olla mahdollista, että ihminen pystyisi pelkän ajatuksen voimalla nostattamaan omia adrenaliinitasojaan? Wim Hof on todistanut, että tämä kuitenkin on mahdollista. 

Itse hengitysharjoituksessa Wim Hof neuvoo oppilaitaan hengittämään sisään ja ulos n. 30x, jonka jälkeen on aika pidättää hengitystä. Hengittämisen tulisi tapahtua kohtalaisen nopeassa rytmissä ja toivottuja sivuvaikutuksia on esimerkiksi pienimuotoinen huimaus sekä käsien nipistely. Kun olet hengittänyt 30x sisään sekä ulos, on aika puhaltaa keuhkot tyhjäksi ilmasta ja pidättää hengitystä vähintään 1.5min. Uskoitko, ettet pystyisi tähän? Kokeile tätä metodia kaksi kertaa (tarkista vielä Wim Hofilta itseltään, miten kyseinen harjoite suoritetaan) ja lupaamme, että pystyt pidättämään hengitystäsi puolitoista minuuttia! Kuulostaa hurjalta, mutta totta se on!

Kehon hyvinvointiin vaikuttaa mielen hyvinvointi

Monesti fyysistä ja henkistä hyvinvointia pidetään kahtena eri asiana, vaikka tosiasia on kuitenkin se, että ne ovat sidoksissa toisiinsa. Ihmisen mieli on täysin samalla tavalla toimiva kuin ihmisen vartalokin, hieman eri mekanismeilla toki. Ellet hoida mieltäsi, et hoida kehoasi ja sama toisinpäin. Wim Hof pyrkiikin harjoitteissaan sekä metodeissaan opettamaan ihmisiä löytämään ennenäkemättömiä yhteyksiä vartalonsa sekä mielensä välillä. Kun nämä kaksi asiaa toimivat harmoniassa toistensa kanssa, ihmeellisiä asioita tapahtuu. Tästä esimerkkinä mm. useamman ihmisen retkiryhmä, joka Wim Hoffin johdolla kiipesi vuorelle, n. 20 asteen pakkasessa, yllään pelkät shortsit. Tästä voit lukea lisää esimerkiksi VICE:n, tai Yes Theoryn YouTube -kanavilta. 

Lepuuta mieltäsi

Joskus on hyvä lepuuttaa mieltä ja kääntää ajatukset pois arkisista asioista. Yksi parhaimmista keinoista on luonnollisesti nettipelien parissa rentoutuminen. Nykypäivän teknologia mahdollistaa hienosti sen, että esimerkiksi nettikasinoiden tarjoamat kolikkopelit ovat mukanasi missä vain mobiililaitteiden avulla. Rentouttavia pelihetkiä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *